Eco friendly

I dag pågår livliga diskussioner om det är miljövänligt eller ej att äta kött. Många väljer andra kostalternativ och de vegetariska utbuden ökar hela tiden. Eftersom kött utgör en så viktig källa till protein krävs att alternativen har hög proteinhalt och produceras på ett hållbart miljö- och klimatvänligt sätt. I en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) görs en jämförelse mellan Veggis Sojamixer, Quornfärs och med svensk Kötttfärs.

I studien visade det sig att Veggi Sojamixer har lägst CO2 utsläpp jämfört med Quornfärs och Köttfärs.

SLU-diagram_c


Veggi ett klimatsmart

alternativ till kött.

Tacomix-Quick-fix-caruselle-b

Bolognesemix-Quick-fix-caruselle-b

Falafelmix-Quick-fix-caruselle-b

Burgermix-Quick-fix-caruselle-b

facebook-sojamince_light

Facebook-sojamince-brown

facebook-sojastrimlor

facebook-sojacubes

facebook-steaks

 


 – Vegetarisk Kokbok –

För barn mellan nio och tolv.

Mattias Kristiansson tycker barn skall vara med och handla ingredienser till den Vegetariska maten dom skall äta. Kokboksförfattaren driver även tidskriften Vego. I vår är han aktuell med Vego hela dagen, en kokbok för barn mellan nio och tolv år

Behövs en särskild kokbok för barn?

– Jag hade själv velat ha en när jag var liten, jag älskade att laga mat. Jag hoppas barnen känner att det här är deras egna recept, deras favoritmat. Unga vegetarianer är dessutom ofta ensamma om sitt matval och då är det viktigt att visa familj och vänner att vegetarisk mat inte behöver vara krånglig. Därför har jag också med bjudmat.

 

vegeo hela dagen-1

vego hela dagen-2

vego hela dagen-3

vego hela dagen-4

vego hela dagen-5

 


En ökande trend bland unga

kvinnor att äta ”grönt”

I Asien, där sojaprotein är vardagsmat, drabbas bara en av tio-tusen kvinnor av bröstcancer. I västvärlden är siffran en på tusen. Studier visar att sojaprotein och plantkemikalierna (iso-flavoner) i sojanbönan ger ett cancerskydd. Sojaprotein kan även bidra till att förebygga hjärt-sjukdom, sänka högt blodtryck och kolesterol, lindra och förebygga klimakteriebesvär.

MamaSkön nr 4 okt 2003

pressklippFakta fytoöstrogener.
 Fytoöstrogener är samlingsnamnet på en grupp växthormoner som finns framför allt i sojaprotein, kikärter, linser och bönor men också i selleri, vitlök, linfrön, solrosfrön, broccoli, morötter och äpplen. Sojaprotein innehåller flavonoider som har en kemisk samman-  sättning som liknar bröstcancermedicinen Tamo-xifen.
 MåBra nr 7 juni 2003

Unga kvinnor väljer grönt. ”Vi ser en klart ökande trend, framför allt gäller det unga kvinnor, som i allt större grad blir vegetarianer”. Enligt Christer Bengtsson (Vd Veggi Sverige AB) är hela 15 procent av alla kvinnor i Sverige i åldrarna 16–25 år vegetarianer i någon form. Ett faktum som fler restauranger och krögare borde uppmärksamma, annars riskerar de att gå miste om många kunder i fortsättningen. Den ökande delen vegetarianer tror han bottnar i en växande hälsotrend, men också i en etisk trend – att inte äta kött. Veggi vänder sig mot både restau-rang och storkök. Men kostchefer på skolor och landsting har hittills varit öppnare för att utveckla den vegetariska linjen.

Restaurang & Storkök nr 2 mars 2005

 

Eat_Veggi_green_3

MENY: