Vegetariska recept och idéer hur man kan variera dom vegetariska måltiderna (Storköksrecept)

Veggis Sojaprodukter är torrvara och måste förvällas i vatten eller grönsaksbuljong före tillredning, vikten ökar då ca 4 gånger. Låt rinna av i durkslag och pressa ut vätskan ordentligt. Du kryddar och smaksätter efter eget tycke och smak. Alla recept här på sidan är anpassade för 10 portioner, färdiga produkter behandlas som färskvara och kan frysas. Följ Veggi-Kockens goda råd och recept så lovar vi att det blir en härlig vegetarisk måltid! Ny_kock

 

 

 

 

Veggi Bolognese bolognese

10 PORTIONER:
300 g Sojamince light (torrvara)
5 msk olja
2 gula lök, hackad
5 vitlöksklyftor, hackade
1 kg krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
4 dl grönsaksbuljong
oregano, timjan, peppar och salt

GÖR SÅ HÄR:
Förväll sojamince enligt grundreceptet på förpackningen. Fräs sojamince, lök och vitlök ordentligt i olivolja. Tillsätt tomatpuré, kryddor och fräs ytterligare i 2 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra i 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med valfri pasta.

Serve-Veggi

 


 

Veggi Tacofärs

tacofars

10 PORTIONER:
300 g Sojamince brown (torrvara)
2 msk olja
2 gula lökar, hackade
100 g Taco Spice Mix
200 g majskorn
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
500 g krossade tomater
4 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:
Förväll sojamince enligt grundreceptet på förpackningen. Fräs sojamince och lök ordentligt i olja. Tillsätt Taco Spice Mix och majs. Låt fräsa i någon minut. Tillsätt krossade tomater och 4 dl vatten. Låt puttra några minuter.

Servera i Taco tubes eller Soft tortilla med grönsakstillbehör.

Serve-Veggi

 


 

Marinerade Sojasteaks
Marineradesteaks

 

10 PORTIONER:
300 g Sojasteaks (torrvara)
200 g Santa Maria BBQ-Marinade
(Garlic eller valfri marinad)
2 msk olja (till stekning)
2 tsk honung
oregano, timjan
peppar, salt

 GÖR SÅ HÄR:
Förväll sojasteaksen enligt grundreceptet på förpackningen. Häll marinaden i en plastpåse, tillsammans med kryddor och honungen och lägg ner de förvällda steaksen. Marinera minst en timma innan du grillar eller steker i olja.

Servera med Kamut- eller matvete tillsammans med fräscha grönsaker.

Serve-Veggi

 


 

Veggi Paneng
paneng

10 PORTIONER:
300 g Sojastips (torrvara)
1 dl matolja
5 st purjolökar, skivade
5 st röda paprikor, tärnade
2,5 dl Red Curry Paste
2,5 l kokosmjölk
salt

GÖR SÅ HÄR:
Förväll sojastrips enligt grundreceptet på förpackningen. Värm oljan i panna och fräs sojastrips, purjolök, paprika och Red Curry Paste. Tillsätt kokosmjölken och låt småkoka i ca 5 minuter. Smaka av med salt.

Servera med Jasminris.

Serve-Veggi

 

 

 

 

 


 

Veggi Moussaka moussaka

10 PORTIONER:

AUBERGINE:
2 kg aubergine
1-2 msk salt
olja till stekning

FÄRSSÅS:
300 g Sojamince brown (torrvara)
800-1000 g tomatkross
2,5 dl ört- eller grönsaksbuljong
2,5 dl chilisås
1/2 dl soja
200 g gul lök, hackad
2-3 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk basilika, torkad
2 tsk oregano, torkad
2 tsk kanel
salt & svartpeppar

OSTSÅS:
1,2 l Bechamelsås (vit grundsås)
5 dl riven ost

GÖR SÅ HÄR:
Skär aubergine i centimetertjocka skivor. Lägg ut plant – strö på salt och låt ligga i minst 30 minuter, så att vätskan dras ur.

FÄRSSÅS:
Förväll sojamince enligt grundreceptet på förpackningen. Fräs den förvällda sojamincen ordentligt i olja. Låt tomatkross, buljong, chilisås och soja koka upp. Tillsätt den frästa sojamincen, lök, vitlök och kryddor och låt det koka ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

OSTSÅS:
Värm såsen och låt osten smälta i den. Torka av aubergineskivorna och stek dem på båda sidor i olja. Lägg aubergineskivor i botten av ett smort bleck. Varva sedan med sojamincesås, ostsås och aubergine. Översta lagret skall vara ostsås. Stek i varmluftsugn 150-175° ca 30 minuter.

Servera med en fräsch sallad.

Serve-Veggi

 

 

 

 

 


 

Chili con Veggi
chili_con_veggi

10 PORTIONER:
300 g Sojamince brown (torrvara)
500 g krossad tomat
500 g blandade bönor
1 l vegetarisk buljong
1 dl Kikkoman soja
1 1/2 röd chili, urkärnad och hackad
1 röd paprika, urkärnad och tärnad
2 gula lökar, hackade
3 vitlökar, hackade
2 tsk timjan
3 lagerblad
2 msk chilisås
svartpeppar
olja till stekning
Maizena

MAJS OCH CITRONYOGHURT:
2 dl matlagningsyoghurt
2-3 vitlöksklyftor, hackade
rivet skal av en en citron
200 g majskorn
salt

GÖR SÅ HÄR:
Förväll sojamince enligt grundreceptet på förpackningen. Stek sojamince, lök, vitlök, chili och paprika med kryddorna tills det fått fin färg. Tillsätt buljong, soja, tomat och chilisås. Koka i 20 minuter. Lägg i bönorna och smaka av med svartpeppar. Koka fem minuter och red ev. av med Maizena.

MAJS- OCH CITRONYOGHURT:
Mixa vitlök, citronskal, majs och hälften av yoghurten. Blanda med resten av yoghurten, smaka av med salt.

Servera tillsammans med ett gott bröd.

Serve-Veggi

 


 

Veggi ”Asian Style”
Veggisallad

10 PORTIONER:
300 g Sojastips (torrvara)

GLACE:
2 msk Dijonsenap
40 g ingefära, hackad
1 vitlök, hackad
2 msk Kikkomansoja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl rapsolja
1 dl sesamfrön, rostade

SALLAD:
500 g rättika, strimlad
4 avocados, urgröpta i grova bitar
2 mango, skalade och skurna i tärningar
10 kvisttomater, skivade
2 gurkor, strimlade
1 purjolök, strimlad

2 huvuden isbergssallad, grovt plockad
1 kruka koriander

LIMEVINÄGRETTE:
4 msk Dijonsenap
saft av 2 lime
2 dl rapsolja
2 msk Kikkomansoja

GÖR SÅ HÄR:
Förväll sojastrips enligt grundreceptet på förpackningen. Blanda allt till glacen. Stek sojastrips ordentligt i olja, häll över glacen och stek ytterligare en minut.

Servera salladen med den härliga Limevinägretten.

Serve-Veggi

 


 

Kerstins Veggilasagne
lasange

4 PORTIONER:

FÄRSSÅS:
125 g Sojafärs brun (torrvara)
400 g krossade tomater
1 gul lök, hackad
2 klyftor vitlök
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
3 msk olja
3 msk tomatpuré
2 msk Kikkomansoja
3 tsk oregano, torkad
1 tsk socker
salt och peppar

OSTSÅS:
4 msk margarin
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
200 g smakrik riven ost (ca 5 dl)
salt och peppar

LASAGNPLATTOR:
ca 12 st ej förkokta

FÄRSSÅS:
Förväll sojamincen enligt grundreceptet på förpackning. Fräs färsen i olja tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt tomatpuré, soja, oregano och fräs ytterligare en stund. Häll i krossade tomater, vatten och grönsaksbuljongtärning. Smak av med salt och peppar, låt småkoka i 20 minuter.

OSTSÅS:
Smält margarin i en kastrull, tillsätt vetemjöl och fräs i några minuter. Häll i mjölk och låt koka i 5 minuter under omrörning, smaka av med salt och peppar. Drag kastrullen av plattan och rör ner den rivna osten.


GÖR SÅ HÄR:
Smörj en ugnsfast form med lite matfett. Börja med ett lager ostsås och därefter ett lager lasagneplattor. Täck med färssås och därefter ostsås. Fortsätt att varva ingredienserna och avsluta med ett lager ostsås. Ställ formen i nedre delen av ugnen och grädda i 225° ca 30 minuter.

Servera med en god tomatsallad.

Serve-Veggi

 


 

Veggi Kålpudding
kalpudding

10 PORTIONER:

KÅL:
1 1/2-2 vitkål, hackad
2-3 tsk salt
1-2 msk sirap
rapsolja till stekning

RIS/FÄRS:
300 g Sojamince brown (torrvara)
1 1/2 dl grötris
7-8 dl örtbuljong
300 g gul lök, hackad
1 msk salt
2 msk kryddpeppar, malen
5 dl örtbuljong till spädning
rapsolja till stekning

 

GÖR SÅ HÄR:
KÅL: Förväll kålen i saltat vatten några minuter och fräs den i olja. Tillsätt salt och sirap.

RIS/FÄRS:
Förväll sojamince enligt grundreceptet på förpackningen. Koka upp riset i lite av buljongen och koka på svag värme ca 10 minuter. Späd med mera buljong och koka färdigt ytterligare ca 20 minuter. Låt svalna. Låt den avrunna sojamincen fräsa ordentligt i olja några minuter. Låt löken fräsa. Blanda samman sojamince, lök och ris och späd med 1 dl av buljongen.

Smaka av med salt & kryddpeppar. Varva kål och färs i ett smord form. Understa och översta lagret skall vara kål. Häll på resten av buljongen. Stek i ugn (varmluftsugn 175°, stekugn 200°) ca 20-25 minuter.

Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

Serve-Veggi

 


 

Parmesanöverbakade Sojasteaks
parmesanbaka_steaks

10 PORTIONER:
300 g Sojasteaks (förvälls och steks i olja, lägg i bleck)
500 g svarta oliver utan kärnor
3 king solo vitlök
1 dl olivolja
150 g soltorkade tomater
1 dl olja (till stekning)

Mixa vitlöken och tomaterna med olivoljan. Blanda med grovhackade oliver och täck dom färdigstekta steaksen.

50 g riven parmesanost strös ovanpå sojasteaksen, baka i varmluftsugn 225° ca 8 minuter.

RATATOUILLE:
2 röda paprikor, skurna i grova bitar
1 1/2 zucchini, skurna i grova bitar
1 1/2 auberginer, skurna i grova bitar
4 king solo vitlök, hackade
2 rödlökar, grovhackade
3 dl grönsaksbuljong
2 tsk timjan
1 1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
Fräs alla grönsakerna ordentligt i olivoljan. Lägg i gryta och slå på tomatkross, timjan och buljong. Låt koka långsamt i ca en timme. Rör om då och då. Smaka av.

Servera med en valfri pasta.

Serve-Veggi

 


 

Veggi Tikka Masala
Recepttallrikar-copy

4 PORTIONER:
125 g Sojacubes (torrvara)
1 msk olja
1 msk Curry Paste
1 burk Tikka Masala Cooking Sauce

GÖR SÅ HÄR:
Fräs de förvällda sojakuberna tillsammans med Curry Paste i olja tills de får fin färg. Tillsätt en burk Tikka Masala Cooking Sauce och låt sjuda i 2-3 minuter.

Servera grytan med Basmatiris.

Serve-Veggi

 


 

Veggisauté

saute

10 PORTIONER:
300 g Sojastips (torrvara)
400 g champinjoner i klyftor
200 g syltlök
4 äpplen,  fast sort i klyftor
olja till stekning

SÅS:
5 dl vegetarisk buljong
3 dl grädde
3 msk Dijonsenap
1 msk Skånsk senap
2 msk Kikkomansoja

Majzena

SÅS:
Vispa ihop och koka upp alla ingredienser. Red av med Maizena.

GÖR SÅ HÄR:
Förväll sojastrips enligt grundreceptet på förpackningen. Stek champinjonerna och sojastrips i olja tills de får färg. Lägg i äpple och syltlök och stek tills allt fått fin färg. Häll över såsen. Koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och haricots verts.

Serve-Veggi

 

 

 

 

 

Spara