En ökande trend bland unga kvinnor att äta ”grönt”

I Asien, där sojaprotein är vardagsmat, drabbas bara en av tio-tusen kvinnor av bröstcancer. I västvärlden är siffran en på tusen. Studier visar att sojaprotein och plantkemikalierna (iso-flavoner) i sojanbönan ger ett cancerskydd. Sojaprotein kan även bidra till att förebygga hjärt-sjukdom, sänka högt blodtryck och kolesterol, lindra och förebygga klimakteriebesvär.

MamaSkön nr 4 okt 2003pressklipp

Fakta fytoöstrogener.
 Fytoöstrogener är samlingsnamnet på en grupp växthormoner som finns framför allt i sojaprotein, kikärter, linser och bönor men också i selleri, vitlök, linfrön, solrosfrön, broccoli, morötter och äpplen. Sojaprotein innehåller flavonoider som har en kemisk samman-  sättning som liknar bröstcancermedicinen Tamo-xifen.
 MåBra nr 7 juni 2003

Unga kvinnor väljer grönt. ”Vi ser en klart ökande trend, framför allt gäller det unga kvinnor, som i allt större grad blir vegetarianer”. Enligt Christer Bengtsson (Vd Veggi Sverige AB) är hela 15 procent av alla kvinnor i Sverige i åldrarna 16–25 år vegetarianer i någon form. Ett faktum som fler restauranger och krögare borde uppmärksamma, annars riskerar de att gå miste om många kunder i fortsättningen. Den ökande delen vegetarianer tror han bottnar i en växande hälsotrend, men också i en etisk trend – att inte äta kött. Veggi vänder sig mot både restau-rang och storkök. Men kostchefer på skolor och landsting har hittills varit öppnare för att utveckla den vegetariska linjen.

Restaurang & Storkök nr 2 mars 2005

 

Eat_Veggi_green_3

Spara

Spara