Oöverträffat livsmedel

Tänk om det fanns ett livsmedel här på jorden med vilket man kunde tillverka allt… eller åtminstone nästan allt; mjöl, flingor, pasta, biffar, grytbitar, korv, färs, mjölk, kräm, olja, majonnäs, såser, smörgåspålägg, kvarg, hårdost, grädde och som kronan på verket glass.

Det är ingen dröm, detta livsmedel finns faktiskt! En sak är säker, det finns absolut inget livsmedel som kan överträffa sojaproteinet i fråga om användbarhet. I kinesisk mattradition har den använts i mer än 2000 år, där den räknas som ett av de absoluta baslivsmedlen.soja_halsa

Dessutom är den urnyttig! Det finns inget livsmedel på jorden, som ur näringssynpunkt kan jämföra sig med sojaprotein. Den innehåller rikligt med protein, kostfiber och mineralämnen (järn, kalcium, kalium, magnesium, zink). Dessutom är den en källa till nyttiga omättade fettsyror – dessa sänker förhöjda blodfetter (kolesterolnivån i blodet). Vidare påverkas blodsockret inte nämnvärt eftersom sojaprotein har mycket lågt glykemiskt index (GI).

Slutligen tillmäts förekomsten av fytoöstroger (s k biologiskt aktiva ämnen) i sojaproteinet särskilt intresse. Dessa ämnen antas minska risken för ett flertal sjukdomar som är hormonellt relaterade, till exempel bröstcancer, prostatacancer, benskörhet och hjärt-kärlsjukdom.
Ur boken ”Mat och livsstil vid diabetes och övervikt” av Kåre Engström, Monica Engström och Anna-Lisa Stenudd (Svensk Egenvård).


KÅRE ENGSTRÖM dietist vid Enheten för preventiv näringslära på Karolinska institutet och Stockholms läns landsting, sedan 1998. Kåre undevisar på universitetskurser i näringslära och beteendeförändring och leder kurser i matlagning på Stor-stockholms Diabetesförening. Under åren 1992-96 var han verksam som dietist på medicin-geriatriska kliniken på Löwenströmska sjukhuset.
Kåre är sedan 1999 med i den expertpanel, som varje månad svarar på läsarnas frågor i tidningen HÄLSA.År 2001 skrev Kåre Engström boken ¨De gröna alternativen¨ (Hälsokostrådets Förlag) tillsammans med Anna-Lisa Stenudd. 2004 utkom boken ”Mat och livsstil vid diabetes och över-vikt” (Svensk Egenvård) av Kåre Engström, Monica Engström och Anna-Lisa Stenudd.

 Monica Engström, rektorssekreterare på KTH och frilans-journalist inom hälsa- och miljöområdet. Under åren 1995-98 var hon ordförande i Svenska Vegetariska Föreningen och 1996-97 redaktör för tidskriften ”Vegetar”.

MONICA ENGSTRÖM har varit medarrangör till ett antal informationsträffar för personer med diabetes och arbetar i olika former med kostrelaterade frågor.

Anna-Lisa Stenudd, matskribent och författare till artiklar och receptböcker. 1986 skrev Anna-Lisa informationsbroschyren ”Bönor-ärter-linser” 1994receptboken ”Grön festmat” (Hälsaböcker). Anna-Lisa Stenudd håller kurser och föredrag för skolmåltidspersonal och är engagerad i kostfrågor för äldre.

Eat_Veggi_green_3

Spara